Національним антикорупційним бюро України здійснюється розслідування кримінального провадження №52018000000000385 від 17.04.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.  

Довідково: вказане провадження розпочато після публікації статті «Служили два товарища», яка вийшла  у журналі «Новое время» №13 від 5 квітня 2018 року,  де описано реалізацію компанією «PHStrategicBusinessLimited» (Кіпр) підприємству «Sloboda» AD (Сербія)  товарів спеціального призначення (капсулів). Вказана продукція  була придбана компанією «PHStrategicBusinessLimited»  у  ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» згідно з контрактами на експортну поставку товарів від 28.12.2015 №3/95-К та від 15.03.2017 № 3/10-К.

У рамках розслідування вказаної кримінальної справи детективи НАБУ отримали у ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» (далі Підприємство)  у повному обсязі відповіді на надіслані запити, а також доступ і вилучення  оригіналів документів на підставі відповідних судових ухвал.  

Водночас, максимально відкрито співпрацюючи з детективами НАБУ,  керівництво ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» заперечує будь-який факт протиправних дій з боку посадових осіб підприємства у рамках підготовки і реалізації вищевказаних контрактів, зокрема «заволодіння  службовими особами «Укрінмаш» шляхом зловживання своїм службовим становищем, коштами Казенного підприємства «Шосткінський казенний завод «Імпульс» в особливо великих розмірах шляхом реалізації продукції за істотно заниженими цінами з подальшим перепродажем за ринковою ціною».

Реалізація контрактів і поставки здійснені у рамках чинного законодавства України, погоджених рівнях цін та дозволів ДСЕК України.

26 вересня 2018 року на підставі звернення  НАБУ у вищезазначеному кримінальному провадженні  Солом’янський районний  суд м.Києва прийняв судову ухвалу щодо надання дозволу «компетентним органам Республіки Сербія щодо тимчасового доступу та можливості вилучення  оригіналів речей і документів» на підприємстві «Sloboda» AD (Сербія),  які стосуються поставок вищевказаної української продукції компанією «PH Strategic Business Limited»  (Кіпр).

Повідомляємо, що ДП ДГЗІФ «Укрінмаш»  після перших публікацій щодо вищевказаних поставок, у яких підозри НАБУ трактуються як доконаний факт вчинення протиправних дій службовими особами «Укрінмаша», уже отримав негативні наслідки (невраховуючи репутаційних втрат) у формі тимчасової відмови   підприємства «Sloboda» AD (Сербія) від закупівлі продукції   «Шосткінський казенний завод «Імпульс». Ситуацію певним чином вдалось розв’язати у результаті проведених переговорів у вересні п.р.

Однак, за такого розвитку подій ми  вважаємо, що запит НАБУ і відповідна судова ухвала призведе до повного припинення реалізації вітчизняної військової продукції   підприємству «Sloboda» AD (Сербія) і втрати цього ринку.

Разом з тим, факти звернення НАБУ для отримання судових ухвал призводить до їх публікацій на окремих ресурсах  мережі Інтертнет,  де акцент робиться на нібито доконаних протиправних діях посадових осіб  ДП ДГЗІФ «Укрінмаш».

У підсумку, аналіз ситуації на міжнародних ринках озброєнь свідчить, що такі матеріали використовуються зарубіжними конкурентами для дискредитації українських спец-експортерів  при участі, зокрема «Укрінмаша»,  у тендерах для поставок продукції військового призначення і подвійного використання в інтересах військових відомств іноземних держав.

Враховуючи вищевказане, вважаємо, що окремі кроки НАБУ, вжиті без достатньо обґрунтованих підстав, фахових висновків експертів у сфері ВТС  і врахування державних інтересів українського оборонного комплексу на міжнародних ринках озброєнь, у підсумку  можуть призвести до дискредитації вітчизняних спец-експортерів і втрати окремих ринків.

Зі свого боку ДП ДГЗІФ «Укрінмаш» залишається максимально відкритим для дій детективів НАБУ, співпрацюючи з слідством шляхом надання інформації та документів , що запитуються правоохоронним органом.